Elephant Hills in Khao Sok National Park

Ik krijg regelmatig de vraag van mensen die naar Zuid Thailand reizen of Elephant Hills een goed kamp is om naar toe te gaan. Vandaar een aparte pagina hierover. Elephant Hills is gelegen in het Khao Sok National Park en is op het moment eigenaar van 11 olifanten. In 2010 besloot Elephant Hills geen trektochten meer aan te bieden omdat dit volgens hun visie geen natuurlijke  activiteit is voor olifanten. Zij hebben gekozen voor een meer interactieve vorm van olifanten toerisme waarbij de olifanten vrijer zijn. Het siert Elephant Hills dat ze als één van de eerste kampen hun beleid ten aanzien van omgang met ”tamme” olifanten hebben aangepast.

Ik heb Elephant Hills niet bezocht. De informatie die je op deze pagina vindt, is tot stand gekomen nadat ik contact heb gehad met mensen die ik ken vanuit mijn werk als vrijwilliger in Thailand en mijn eigen visie op het olifanten toerisme op basis van eigen ervaringen. Eén van de mensen waar ik veel van leer is Antoinette van de Water, oprichtster van Bring the Elephant Home. Zij woont in Thailand en werkt al meer dan 10 jaar met olifanten.

Bij mijn visie op olifanten toerisme kun je meer lezen over mijn kijk op het olifanten toerisme in Thailand waardoor het wellicht duidelijker voor je wordt waarom ik niet 100% achter Elephant Hills sta, maar besef dat dit op het moment de beste keuze is in Zuid Thailand mocht je ”tamme” olifanten willen zien. Er is nog geen reservaat in het zuiden van Thailand waar olifanten in zoveel mogelijk vrijheid kunnen leven, en waar olifanten geobserveerd worden op een afstand in plaats van directe interactie tussen mens en dier.

Mocht je Elephant Hills gaan bezoeken, besef dan dat het geen reservaat is waar de dieren vrij leven. Het is natuurlijk veel beter dan een trekkingskamp waar ritten en shows worden gegeven. Elephant Hills maakt gebruik van de olifantenhaak, er is veel interactie tussen mens en dier, en de olifanten hebben een vast dagprogramma die ”op maat” gemaakt is voor de bezoeker.

Elephant Nature Park Phuket
Het Elephant Nature Park is druk bezig een reservaat te openen in Phuket. Dit reservaat hoopt in augustus open te gaan en wordt waarschijnlijk een goede plek om olifanten te bezoeken en om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ga hier in januari/februari 2017 naar toe om zelf te ervaren hoe het reservaat is. Het reservaat is een voormalig trekkingskamp dat ervoor gekozen heeft om het leven van hun dieren te verbeteren. De eigenaren van het nog te openen reservaat worden begeleidt door Louise Rogerson, oprichtster van EARS ASIA. Zij heeft jarenlang ervaring met het werken met olifanten in gevangenschap, in zowel Cambodja als Thailand. In 2012 heeft Louie ervoor gezorgd dat de wereldberoemde tempel olifant Sambo niet meer in mocht worden gezet als toeristische attractie in de stad Phnom Penh, Cambodja. Ruim 2 Jaar lang heeft Louise haar, in samenwerking met de eigenaar, verzorgd. Hierdoor konden Sambo haar voeten herstellen van het meer dan 50 jaar staan en werken op een betonnen ondergrond, en kan zij nu leven in het prachtige reservaat Elephant Valley Project.