Over mij

Mijn naam is Marleen Veenstra en sinds 2009 zet ik me in voor de olifanten in Thailand. Deze passie is niet zomaar ontstaan, maar is begonnen nadat ik de documentaire Return to the Wild van Antoinette van de Water (Oprichtster van Bring the Elephant Home) op Animal Planet zag. Een documentaire waarin Antoinette de twee olifanten Sri Nuan en Douk Ngeon vrijkoopt uit de toeristenindustrie en naar het Elephant Nature Park (ENP) brengt. Het ENP is een reservaat opgericht door Lek Chailert en ligt dichtbij Chiang Mai in Noord Thailand. Lek vangt verwaarloosde olifanten op uit de houtkap industrie, uit fokprogramma’s en de toeristenindustrie, en geeft ze hun leven terug zodat ze weer gewoon olifant kunnen zijn.

Geïnspireerd door Antoinette haar verhaal heb ik een vlucht geboekt naar Thailand en ben ik als vrijwilliger in het ENP aan de slag gegaan. In dit reservaat leerde ik over de Phajaan Ceremonie, over het breken van de ziel van een olifant, over trainingstechnieken, over de handel in wilde olifanten en over mensen de zich inzetten om deze prachtige dieren te helpen. Sindsdien zijn de olifanten en Thailand niet meer uit mijn gedachten en leven geweest. Meerdere reservaten heb ik de afgelopen jaren bezocht, als bezoeker en als vrijwilliger. Elk jaar ben ik tijdens mijn vakantie in Thailand te vinden en help ik mee in één van de reservaten waar olifanten gerespecteerd worden. Geen haken, kunstjes en trektochten, maar modderbaden, familiebanden en vrijheid. Want nu ik weet wat er achter olifanten toerisme en circussen schuil gaat, is niks doen voor mij geen optie meer.

Na het bezoeken van mijn website hoop ik dat jij er ook zo over denkt. Dat je geïnspireerd raakt om een verandering te maken en te kiezen voor het welzijn van de olifant. Dat je kiest voor olifantvriendelijk toerisme.

Dat je kiest voor Liefs uit Thailand.

IMG_2000

Marleen en Wassana, Boon Lott’s Elephant Sanctuary