Olifanten-Feitjes

Leuke feitjes over de Aziatische olifant

  • Een olifant kan wel 80 jaar oud worden
  • Aziatische olifanten zijn kleiner dan Afrikaanse olifanten
  • De hoogte bij de schouders is ongeveer 2-3 meter
  • Een olifant kan wel 2000 tot 5000 kilogram wegen. Een kalf weegt bij de geboorte ongeveer 100 kg en is 1 meter hoog
  • Sommige mannetjes olifanten hebben slagtanden, de vrouwtjes hebben soms kleine slagtanden
  • Aan het eind van de slurf zit één vinger
  • De slurf bestaat uit 6 grote spiergroepen, in totaal zitten er 100.000 kleine spieren in de slurf
  • Een olifant drinkt door water in zijn slurf op te zuigen en in zijn keel te sproeien
  • Er kan wel 14 liter water per keer in zijn slurf
  • Op hete dagen drinkt een olifant bijna 200 liter water
  • Een olifant eet ongeveer 18-20 uur/dag en slaapt ongeveer 4 uur/nacht
  • Olifanten zijn planteneters en eten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag
  • Een olifant heeft 4 tanden/kiezen
  • De huid is ongeveer 1-3,5 cm dik en erg gevoelig
  • Hij beschermt zijn huid tegen de zon en insecten door zand over zichzelf te gooien
  • Een olifant zweet niet, hij verliest zijn zweet door klieren tussen zijn tenen
  • Door met zijn oren te wapperen koelt hij zichzelf af
  • Omdat een olifant op zijn tenen loopt en zijn voet verder is opgevuld met een kussen van vetweefsel hoor je hem bijna niet lopen
  • De voorste poten hebben 4 nagels, de achterste poten 3 nagels
  • Ze kunnen heel goed zwemmen en drijven, en gebruiken hun slurf als een snorkel
  • Een olifant is ongeveer 22 maanden zwanger
  • Vanaf haar 15de jaar kan een vrouwtjes olifant zwanger worden
  • Een vrouwtjes olifant kan ongeveer elk 2-4 jaar zwanger zijn
  • Een familiegroep bestaat uit moeders, jonge zonen en dochters. De groep wordt geleid door één vrouwtje, de matriarch
  • De mannetjes verlaten de groep als ze geslachtsrijp zijn en leven meestal solitair of in kleine groepen van 2-3 mannetjes
  • De mannetjes communiceren over grote afstanden via infra geluiden met de familiegroepen. Deze geluiden kan de mens niet horen
  • Een baby olifantje kan tot zijn eerste jaar onder zijn moeder staan en heeft nog geen voetafdruk
  • Een olifant herkent zichzelf in een spiegel net als een dolfijn, aap en de mens
  • Een mannetjes olifant gaat eens per jaar in must, een periode van veel testosteron aanmaak. De olifant kan dan erg agressief zijn en meer seksueel actief
  • De must periode kan je herkennen aan olie-achtige vloeistof die vrijkomt uit een klier op de wang.
  • Olifanten rouwen om de dood van een familielid
Mae Boon Mee, Boon Lott's Elephant Sanctuary

Mae Boon Mee, Boon Lott’s Elephant Sanctuary