Phajaan Ceremonie

De Phajaan Ceremonie, het breken van de ziel van een olifant, is ontstaan in de bergstammen in India en Zuidoost-Azië in de gebieden waar olifanten van nature voorkomen. De ceremonie is ontstaan vanuit de overtuiging dat de stam sjamaan de geest en het lichaam van een olifant kan scheiden. Door de wilde en eigenzinnige geest van het lichaam te scheiden, zou het dier onder de controle van zijn mahout (olifanten verzorger) komen. Hier werd veel tijd in gestoken zodat de olifant en zijn mahout een vertrouwensband konden opbouwen die gebaseerd was op wederzijds respect.

Deze ceremonie gaat tegenwoordig gepaard met veel geweld. De jonge mahout wil snel geld kunnen verdienen en geen jaren investeren in een vertrouwensband met zijn olifant. De Phajaan Ceremonie heeft nu niets meer te maken met het scheiden van geest en lichaam, maar met het breken van de ziel van de olifant. Het dier wordt zo gepijnigd en bang gemaakt voor pijn dat hij alles zal doen om dit in de toekomst te vermijden. De olifant is vanuit angst onderdanig geworden aan zijn mahout.

copyofeletrain
Tijdens de Phajaan Ceremonie, of ”The crush”, wordt een olifantenkalf op te jonge leeftijd van zijn moeder gescheiden en vast gezet met touwen of in een houten kooi constructie geplaatst zodat hij niet vrij kan bewegen. Door het dier te pijnigen met scherpe voorwerpen zoals haken, spijkers en/of messen op zijn meest gevoelige plekken, en geen eten en drinken te geven totdat het dier onderdanig is aan zijn mahout, wordt het dier gebroken. De Phajaan Ceremonie kan dagen, weken of soms maanden duren en niet alle olifanten overleven dit.

 


Besef dat alle tamme olifanten deze ceremonie hebben doorgemaakt, of ze nu aan een circusshow deelnemen, een schilderij maken, trektochten lopen met toeristen op hun rug of in een reservaat leven. Al deze dieren zijn gebroken middels de Phajaan Ceremonie.

Hun gebroken ziel is de reden dat jij en ik zo dichtbij ze kunnen komen. Een wilde olifant zou dat nooit toelaten.

 

 

 

Onderstaande video bevat schokkende beelden!