Goede reservaten

Thailand kent een aantal reservaten waar olifanten leven die gered zijn uit vreselijke situaties zoals trekkingskampen, houtkap, fokprogramma’s of van de straat. Onderstaande reservaten zijn een must om te bezoeken tijdens je reis naar Thailand. Kies één uit en geniet van deze prachtige dieren, de mooie omgeving, en de mensen die om ze geven en met respect voor ze zorgen. Sommige reservaten kun je bezoeken als dagbezoeker, voor 2 of 3 dagen en anderen als vrijwilliger voor minimaal een week.

The only risk is you want to go back!

Boon Lott’s Elephant Sanctury (BLES)
IMG_2323Gelegen in Sukhothai en opgericht door Katherine Conner. BLES biedt een unieke ervaring waarin je als bezoeker mee draait in het dagelijks leven van deze warme familie. Omdat er nooit meer dan 6 bezoekers zijn, is er veel tijd om de dieren te observeren op het 500 acre tellende land en mee te helpen waar je wilt.  De olifanten kunnen hier vrij rondlopen en sociale familiebanden vormen. Naast olifanten biedt BLES ook onderdak aan onder anderen honden, katten en schildpadden.

 

 

Burm and Emily’s Elephant Sanctuary (BEES)

DSC00013BEES is gelegen ten Zuid-Westen van de stad Chiang Mai, in een vallei tussen schitterende bergen.  Opgericht door Burm en Emily om oude, gewonde of olifanten die met pensioen zijn op te vangen.  Deze opvang kan permanent of tijdelijk zijn. Een bezoek aan BEES is zeker een aanrader. Weinig toeristen en bezoekers, kleinschalig en gelegen in een prachtige omgeving. De countryside van Thailand en olifanten die in vrijheid leven.

 

 

Elephant Nature Park (ENP)
IMG_0442
Het ENP is ongeveer 65 km gelegen ten Noorden van Chiang Mai. Het reservaat ligt aan een rivier in een prachtige vallei en biedt onderdak aan meer dan 35 olifanten. Lek Chailert heeft het reservaat in 1995 opgericht en is de pionier van het olifantvriendelijk toerisme. Dagelijks bereikt zij 100-en mensen met haar boodschap. In het ENP kunnen olifanten vrij rondlopen, zijn er geen shows en trekkingen. Als bezoeker heb je de mogelijkheid om de olifanten te wassen in de rivier en met een gids tussen de olifanten door te lopen zodat je alles leert over hun persoonlijkheid en familiebanden. Een goede educatieve ervaring is een bezoek aan het ENP zeker en vanaf dan zul je altijd met andere ogen kijken. Naast olifanten is er ook een grote opvang in het reservaat voor de meer dan 400 honden die gered zijn uit erbarmelijke omstandigheden. Zowel bij de olifanten als bij de honden kun je als vrijwilliger aan de slag. Note: Het Elephant Nature Park is tegenwoordig een druk bezocht reservaat waar steeds meer verschillende dieren worden opgevangen. Elke dag weer zijn er zeker zo’n 100 dagbezoekers. Houdt dit in je achterhoofd mocht je dit reservaat gaan bezoeken. 

 

 

Friend of the Asian Elephant Hospital (FAE)
MoshaDe FAE heeft het eerste Olifanten ziekenhuis ter wereld gebouwd. Dit ziekenhuis is gelegen in Lampang en biedt onder anderen permanente opvang aan olifanten die landmijn slachtoffers zijn. Sinds 1993 heeft het ziekenhuis meer 3900 zieke en gewonde olifanten behandeld en verzorgd.

 

Phuket Elephant Sanctuary

Het Phuket Elephant Sanctuary is het eerste reservaat in Zuid Thailand waar olifanten vrij kunnen rondlopen en niet meer hoeven te werken. Het contact met de dieren wordt zo minimaal mogelijk gehouden en vooral educatie ten aanzien van olifanten toerisme in Thailand en het observeren van de dieren vanaf een afstand wordt hier nagestreefd. Je kan het reservaat bezoeken voor een halve dag of voor minimaal een week als vrijwilliger aan de slag.

 

 

Surin Project
10945527_951610994873139_2462739099818886698_n
Het Surin Project is onderdeel van de Save Elephant Foundation (opgericht door Lek Chailert) en gelegen in de provincie Surin, in het Noord-Oosten van Thailand. Het is gelokaliseerd in het Elephant Study Center in Baan Tha Klang. Het doel van het Surin Project is om de omstandigheden van de olifanten die hier leven te verbeteren en de mahouts een olifant vriendelijke vorm van toerisme aan te bieden zodat zij geld kunnen verdienen met respect voor hun olifant. Samenwerken met de lokale bevolking en de mahouts en hun familie zijn hierbij essentieel en heel belangrijk omdat het Surin Project geen eigenaar is van de olifanten. Het Surin Project is te bezoeken als vrijwilliger voor minimaal één week. Vrijwilligers zijn hier heel hard nodig. Het is een unieke ervaring waarbij je alle kanten van het olifanten toerisme zult tegenkomen en waarin je daadwerkelijk het verschil maakt voor zowel olifant als mahout.

 

Wildlife Friends Foundation Thailand (WWFT)
wfft
WFFT is gelegen in Petchaburi en biedt onderdak aan honderden wilde dieren. WFFT heeft verschillende projecten lopen zoals het redden van wilde dieren uit onnatuurlijke omstandigheden, medische verzorging verlenen, onderzoek naar wilde dieren, educatie en het terugplaatsen van dieren in het wild. Je kan hier als vrijwilliger aan de slag in het Rescue Centre of in het Elephant Refuge. Ook is het mogelijk om WWFT als dagbezoeker te bezoeken.

 

 

Deze lijst is samengesteld op basis van eigen ervaring. Wildlife Friends Foundation Thailand heb ik niet zelf bezocht.